Če ste se namenili postaviti svojo spletno stran, verjetno že veste, da pred tem potrebujete še paket gostovanja in seveda ustrezno domeno. Registracija domene sicer ni zahtevna, si je pa pred tem potrebno vzeti nekaj časa za razmislek in poiskati najbolj ustrezno.

Ko govorimo o ustreznosti domene, to še zdaleč ne pomeni zgolj njenega imena, pač pa tudi izbiro prave domenske končnice, ki lahko v mnogih primerih vpliva na to, kako vidna in dobro obiskana bo vaša bodoča spletna stran. Na kaj vse torej paziti pri izbiri domene in kako jo registrirati?

Pomagajte si z iskalnikom domen

V večini primerov boste na spletnih straneh ponudnikov spletnega gostovanja in registracije domen našli tudi poseben iskalnik, s katerim bo vaše delo precej lažje. Težava pri izbiri domene izvira iz dejstva, da je večina imen, ki rojijo po naši glavi, že zasedenih.

Iskalnik domen pa vam omogoča, da kar najhitreje pregledate več domen in njihovo razpoložljivost. V iskalnik zgolj vpišete ime, ki ste si ga zamislili za svojo domeno, in preverite, ali je ta domena prosta ali ne. Pa ne le to. Dobili boste rezultate glede na različne domenske končnice, kar pomeni, da končnica .si morda ni prosta, .com pa je. A to lahko nakazuje tudi na težave.

Previdno pri izbiri domenske končnice

Pred registracijo domene je potrebno izbrati ustrezno domensko končnico. Navadno je tako, da lastniki spletnih strani, namenjenih spletnim uporabnikom iz Slovenije, registrirajo domene s končnico .si, ki je slovenska nacionalna domenska končnica. Vzporedno pa se je vedno dobro odločiti še za .com.

Razlog tiči v tem, da si nikakor ne želite, da bi to domeno zakupil vaš konkurent, saj bi tako lahko zmedli svoje uporabnike. Na drugi strani pa je strošek relativno nizek in ni razloga, da ne bi zavarovali svojega imena oziroma domene tako, kot je treba.

Potek registracije domene

Ko je ime domene enkrat izbrano in ste se odločili tudi za domensko končnico, z nekaj kliki enostavno registrirate domeno. Ker vas bo sistem na spletni strani registrarja vodil po korakih, je pomembno le, da si preberete, čemu so koraki namenjeni in izberete tisto, kar je po vaših željah.

Običajno boste imeli na voljo tudi sočasen zakup paketa gostovanja in varnostnega SSL certifikata. Če se boste odločili za nakup slednjega, vam ga bo večina spletnih ponudnikov na vašo domeno namestila brezplačno. Pozorno izberite še obdobje registracije domene, saj boste ob daljšem obdobju zakupa deležni ugodnejše cene, pa še misliti vam ne bo treba ves čas na iztek.

Pri katerem registrarju zakupiti domeno?

Čeprav bodo pred vami različne ponudbe in nekatere na videz cenovno mnogo bolj ugodne, pa to še ne pomeni, da boste potegnili najboljšo potezo. Preden se odločite za registracijo domene, preverite registrarja, pri katerem želite registracijo opraviti. Pozanimajte se tudi glede cen za podaljšanje domene.

Iščete zanesljivega registrarja, ki je vedno na voljo in ki ima med spletnimi uporabniki spoštovanje. Prav tako naj vam bo vodilo čas obstoja na trgu, hkrati pa se vedno raje zanesite na domače kot tuje registrarje. Pride lahko do situacije, ko bi želeli prenesti domeno, pa nikakor ne boste mogli stopiti v stik z registrarjem. Tega si vsekakor ne želite.