Registracija domene je sila enostavna in jo opravimo pri enem izmed mnogih registrarjev. Pred samo registracijo pa je dobro misliti tudi na to, da izberemo kvalitetnega in dostopnega registrarja, še najbolje slovenskega. Prav tako pa se med koraki registracije nahaja izbira obdobja, za katero želimo domeno registrirati.

To pomeni, da domena ni naša, še posebej boleče pa se to lahko izkaže v primeru, da jo pozabimo podaljšati. Če smo mnenja, da bo domena pri nas kar nekaj časa, je smotrno izbrati daljše obdobje zakupa, saj smo s tem deležni tudi nekoliko ugodnejše cene.

Kako poteka podaljšanje domene?

Ob registraciji domene je potrebno navesti nekaj osebnih podatkov, ki se nato vežejo na domeno, v mislih pa je treba imeti delujoč e-poštni naslov. Torej ne kakšnega enkratnega ali takšnega, ki ga sicer ne uporabljamo. Zgodi se namreč, da na ta način nismo obveščeni glede poteka domene.

Obvestilo o poteku nam registrar pošlje na e-poštni naslov in navadno imamo še kar nekaj časa za njeno podaljšanje. Seveda ni dobro na obvestilo pozabiti, ampak je najbolje, če se podaljšanja lotimo takoj. Načeloma pa nas registrar obvesti tudi pred samim iztekom, a takrat je potrebno že kar pohiteti.

Kaj pa v primeru, da pozabimo?

Tudi v primeru, da pozabimo podaljšati domeno v zahtevanem roku, vse še ni izgubljeno. Takšna domena gre namreč najprej v karanteno, kjer počaka še en mesec (v primeru .si domenske končnice), nakar je prosta za registracijo drugim spletnim uporabnikom. Če še vedno želimo to domeno, potem to ni dobra novica za nas.

Iz karantene lahko domeno pridobimo nazaj, a se kaj hitro lahko primeri kakšen dodaten strošek, ki pa seveda ni nič v primerjavi z izgubo pomembne domene. Ne sme pa nas zavesti obdobje karantene enega meseca, saj je le-to odvisno predvsem od njene domenske končnice. Z obuditvijo domene iz karantene so v primeru mnogih domenskih končnic lahko povezani tudi zelo visoki stroški.

Domeno lahko podaljšamo tudi pri drugem registrarju

Povsem možno je, da s prejšnjim registrarjem nismo bili najbolj zadovoljni. Morda je bil počasen pri reševanju prošenj z naše strani ali pa celo nedostopen za naše pozive. Morda je registrarjev vmesnik za urejanje domen zapleten in nefunkcionalen ter ga je praktično nemogoče uporabljati.

Zato se moramo zavedati možnosti, da domeno lahko podaljšamo tudi pri drugem registrarju. Če je to naša želja, se obrnimo kar na novega registrarja in ga povprašajmo za postopek. Pri nekaterih domenskih končnicah je prehod na novega registrarja potrebno izvesti dovolj zgodaj, lahko se namreč zgodi, da bo tik pred potekom domene že prepozno.