Ko se enkrat odločimo za prenos domene, se znajdemo pred kar nekaj vprašanji. Za začetek pa vsekakor pred tistim, kako se prenosa sploh lotiti. Domena je registrirana pri določenem registrarju, mi pa bi jo sedaj radi prenesli k drugemu. Razlog niti ni tako pomemben, kot to, kaj je potrebno storiti.

Pri dosedanjem registrarju moramo najprej sprožiti postopek prenosa domene. To storimo tako, da pošljemo zahtevo za avtentikacijsko ali EPP kodo. Nato omenjeno kodo pošljemo novemu registrarju, ki nato prične s postopkom prenosa. EPP koda je namreč zaščita, ki preprečuje, da bi si kdorkoli nepooblaščeno prilastil in prenesel našo domeno.

Prenos poteka hitro

Ko se postopek prenosa domene k novemu registrarju prične, se običajno vse skupaj odvije precej hitro. Najprej na e-poštni naslov prejmemo obvestilo s povezavo, na katero je potrebno klikniti in tako potrditi, da smo resnično pravi lastnik. Prav zato je dobro, da si zapomnimo podatke, s katerimi smo registrirali domeno, saj marsikdo uporablja več e-poštnih naslovov in se znajde v težavah.

Kot zanimivost zapišimo še nekaj zadev. Načeloma se po kliku na omenjeno povezavo domena k novemu registrarju prenese v nekaj minutah. Lahko pa se zgodi, da stari registrar nima možnosti potrditve, a se tudi v tem primeru ne bo zalomilo. Morda bo le nekoliko dlje trajalo. Tja do 6 dni, ko bo domena prenesena samodejno.

Izbira registrarja

Prav v primeru, ko se želimo izogniti prej omenjenim nevšečnostim, je ključno, da že na začetku preudarno izberemo svojega registrarja. Pri tem naj ne bo glavno vodilo zgolj cena, pač pa tudi kvaliteta storitev, ki jih registrar ponuja. Te se precej zlahka preveri na spletu, na Facebook straneh registrarjev, v različnih Facebook skupinah in spletnih forumih.

Še en dober nasvet bi bil izbira slovenskega registrarja, ki bo mnogo bolj dosegljiv in odziven kot morda tuji. V vsakem primeru pa bo domena v določenem trenutku uspešno prenesena in tako pripravljena na nadaljnje delo glede spletne strani ali trgovine.

Kam prenesti domeno?

Preden se odločimo za prenos domene, moramo seveda izbrati novega registrarja. Pri tem je treba upoštevati nekaj ključnih informacij, in sicer:

  • ugodna cena za kasnejše podaljšanje domene,
  • prijazen in funkcionalen vmesnik za urejanje domen,
  • kvalitetna in vedno dostopna pomoč uporabnikom.

Prvi korak prenosa domene lahko pričnemo kar z uporabo iskalnika na spletni strani izbranega novega registrarja, nakar je potrebno le slediti korakom. Če smo morda pozabili e-poštni naslov, s katerim smo opravili registracijo domene ali pa nimamo več dostopa do njega, lahko enostavno zamenjamo naslov pri starem registraju.

V kolikor bi pri prenosu domene naleteli na težave, vam svetujemo, da se obrnete na novega registrarja, ki vam bo pomagal, da bo vaša domena prenesena hitro in uspešno.